Koti

Toimiva tuulikaappi

Meidän kodissa on niin ikään suomalaisiin rivitaloasuntoihin tuttu ratkaisu, eli tuulikaappi. Talven pakkasilla tuulikaappi on osoittautunut hyödylliseksi kodin tilaksi. Nimensäkin mukaisesti se estää suoraa ilmavirtausta kotiin ulko-ovea käyttäessä, eli olohuoneessa ei tunnu niin herkästi vedon tunnetta, kun ovesta kuljetaan.

Tuulikaappi itsessään saa aikaan ristiriitaisia ajatuksia, sillä toisaalta on kätevää saada kengät, arkiset ulkoiluvaatteet, ja meidän tapauksessa vaunut piiloon silmien näkyvistä. Toisaalta taas avara ja yhtenäinen eteistila toisi aina niin kaivattua tilan tuntua heti sisään saapumiseen. Varsinkin, kun välillä samalla oven avauksella sisälle olisivat tulossa niin lapset, vaunut, koira kuin vanhemmatkin.

Pikkulapsi- ja koirakodissa ulkoa kantautuvan hiekan ja muun luonnon roskan määrä on loputon. Tuulikaappi on siitä kätevä, että suurin osa näistä murusista jää sinne, eikä kantaudu muualle asuntoon. Kuraeteinen olisi mainio lisä, ja sitä haaveilen vielä johonkin tulevaisuuden kotiimme. Olen kuullut siitä pelkkää hyvää, ja tällaisena siivous-intoilijana se olisi epäilemättä ihan huippu apu arkiseen ulkoiluun, ja jatkuvaan pihalle ja sisälle ramppaamiseen. 

Eteistila antaa vaikutelman koko kodista

Tuulikaappi on ensimmäinen tila, jonka näkee kotiin saapuessa ja viimeinen sieltä lähtiessä. Aiemminkin olen jo maininnut eteistilan antavan kokonaisvaltaisen kuvan siitä, miten talossa elellään, ja ketkä siellä asustaa. Usein tavarat ja vaatteet löytävät meillä omille paikoillensa, mutta välillä meilläkin tavarat jäävät lojumaan sinne tänne (yllätys yllätys), ja tuulikaappi pursuaa vaatteita ja kenkiä, mutta sehän on arkista elämää. Pääosin on kuitenkin kiva, että kotiin pääsee sisälle ilman, että pitää mahdottomien esteiden läpi tarpoa.

Muuttomme myötä myös tuulikaappi kaipasi pientä ehostusta; seinien maalipinnat olivat kuluneet, ja seinissä oli useita proppu-koloja muistona aiemman asukkaan naulakko- ja hyllypaikoista. Pohjatöiden jälkeen maalasimme seinät samoilla sävyillä muun asunnon värimaailman mukaan. (Lisää asunnon seinämaalien sävyistä aiemmassa blogi-tekstissä.) Yhden seinän tehosteväriksi valitsimme saman sävyn, kuin mikä toisessa pikkuhuoneessa on eli Tikkurilan Serpentiinin. Tuo kyseinen sävy on kyllä niin ihana, enkä ihmettele lainkaan sen saamaa suosiota useissa suomalaisessa kodissa. Sävy sopii yhtä hyvin niin lastenhuoneeseen kuin kodin yhteisiin asuintiloihin.

Säilytysratkaisut pieneen tilaan

Yksi ehdoton kotimme lempi sisustus- ja säilytysratkaisuista löytyy niin ikään tuulikaapin seinältä, eli Ikean Skådis säilytytaulu eli tuttavallisimmin härpäkeseinä. Se on kätevä paikka säilyttää avaimet sekä aurinkolasit, ja siihen on helppo tyhjentää taskuista ylimääräiset pikkutavarat pois. Alunperin tällainen säilytystaulu tuli joskus vastaan Marulla sisustusblogista. Kiitos hänelle vinkistä!

Ikean Skådis säilytystaulua on helppo muuntaa omiin tarpeisiin sopivaksi.
Serpentiini-sävy seinällä tuo lämpöisen ja raikkaan tunnelman pieneen tilaan.

Käyttökengät meillä saa hyvin piiloon seinälle kiinnitettyyn Ikean Trones kenkäkaappiin. Kenkäkaappi on yllättävän tilava, ja lisää kenkiä meillä on eteis-aulatilan peilikaapin uumenissa. Tuulikaapin lattialla on myös kenkämatto, johon etenkin kuraisimmat kengät voi jättää kuivahtamaan.

Myös vaunujen säilytys tuulikaapissa onnistuu, vaikka usein niiden sisällä säilyttäminen on yksi Tetris-peli. Onneksi tilan puolesta meidän Bugaboon Donkey vaunut mahtuvat säilytykseen ihan kätevästi tuohon tuulikaapin reunustalle. Jos vaunut ovat mono-moodissa niiden vierestä mahtuu hyvin kulkemaan ohitse, ja duo-asetuksellakin ne mahtuvat hyvin olemaan siinä parkissa. Myös meidän matkarattaiden ollessa käytössä, mahtuvat nekin tuohon eteistilaan ihan hyvin toisten vaunujen lisäksi.

Seinään kiinnitettävä kenkäkaappi tuo kaivattua säilytystilaa tuulikaappiin.
Tuulikaapin naulakko toimii lähinnä vieraiden ja lasten vaatteiden käytössä.

Kaikesta huolimatta mikään suuri tila tuulikaappi ei kuitenkaan ole, mutta omiin tarpeisiin järkevillä ratkaisuilla sen kanssa hyvin pärjää. Eikä siellä ole tarkoitus sen koommin aikaa viettää tai seurustella, vaan se toimii ohikulku paikkana.

Seuraavaksi olisi ajatuksissa vielä hankkia seinälle lapsille naulakko, jota he yltäisivät itse hyödyntämään. Vielä ei ole sopivaa tullut vastaan, joten jatkan sen etsintää. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *