Koti

Taaperon välikausipukeutuminen – Mitä kannattaa huomioida?

Kirjoittelen tähän väliin kuulumisia lapsiperheen arkisista asioista. Mikäli nämä eivät ole sinua varten, niin ei hätää. Kodinhoitoon liittyvät postaukset jatkuvat kyllä tuota pikaa. 🙂

Pakkaspäivät taittuivat kevääksi, ja siirrytään hiljalleen kohti kesää. Koittaa taas se aika, kun pitää alkaa miettimään, mitähän sitä lapsille pukisi ulos päälle. Välillä taivaalta tulee räntää ja toisinaan päivällä jo aurinko helottaa. Maa voi olla luminen, jäässä, loskainen, kuiva tai ihan märkä. Kuka näistä nyt ottaa selvää. Itse kuulun  sellaiseen ihmisjoukkoon, joka ei päivittäin katso säätiedotuksia tv:stä tai selaa täsmäsäätä puhelimesta. Kurkkaan herättyäni ulos, ja sen mukaan sitten puetaan ylle päivän vaatteet. Välillä onnistun, mutta pääosin taitaa olla liikaa päällä, ja sitten kevennellään vaatetusta pitkin ulkoilua. Voisin kyllä ottaa tavaksi myös tuon säätiedotuksen tarkastamisen…

Ykkösen vauvavuotta muistellessani huomasin pukeneeni hänelle usein jopa liikaa vaatetta ylle. En tahtonut pienen palelevan, vaan menin varman päälle. Eikä se väärin ole sekään. Vaatetta on kuitenkin helppo keventää kesken ulkoilun, sen sijaan, että lisäilee pihalla ollessa välikerroksia ylle. Vauva on myös verraten helpompi pukea ulkovaatetukseen, kun liian isot vaatteet vaunuissa eivät vaikuta samalla tavalla lapsen liikkumiseen ja olemiseen kuin taaperolla. Vauvalle voi myös laittaa ja poistaa peitettä yltä sitä mukaan kuin sää vaihtelee. Ja erilaiset vaunupussit ovat myös oiva keksintö niiden suojatessa usein niin kylmältä kuin tuuleltakin.

Vauvasta liikkuvaksi taaperoksi

Meillä asuu kohta kaksi taaperoa Kakkosenkin kasvaessa ohi vauvavuodesta. Hän ei enään vain pötköttele vaunuissa tai istuskele pihalla sylissä, vaan osallistuu itsekin maailman ja lähiympäristön tutkimiseen kontaten ja kohta hoipertaen kävellen. Pääosin hänen ulkona touhuilu on vielä istumista ja möngertämistä hiekkalaatikolla välillä kiikun vauhdista nauttien. Ulkovaatteet joutuvat siis koetukselle etenkin polvista ja takamuksen osalta. Samoin kädet kastuvat ja kylmettyvät herkästi, kun käsien avulla tutkitaan ihmeissään kaikkea, mihin otteen saa tarratuksi.

Ykkösen kanssa ollaan jo muutamat välikaudet läpi rämmitty. Osa vk-vaatteista ollaan todettu toimiviksi, ja osassa olisi ollut parantamisen varaa. Erityisesti lämpimät ja kuivana pysyvät kuorihanskat on ollut vaikea löytää. Nyt meillä on ehtinyt parina kertana olla kokeilussa Reiman Askare-kuorihanskat, ja ainakin lyhyen otannan myötä ne ovat osoittautuneet hyviksi. Kädet ovat pysyneet jopa loska-kuraleikeissä lämpiminä ja kuivina, ja ne ovat pysyneet hyvin paikoillaan.

Reiman Askare kuorihanskat ovat lyhyellä otannalla osoittautuneet lämpimiksi ja kuiviksi.

Millainen sitten on hyvä vk-vaatetus?

Yleisesti ottaen hyvässä välikausivaatetuksessa lapsen on lämmin, kuiva ja hyvä liikkua (niin kuin itse asiassa kaikessa vaatetuksessa). Vaatteiden tulisi sopia Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin, ja olla lapselle sopivan kokoiset. Sopivan kokoiset ulkovaatteet eivät rajoita lapsen liikkumista, vaan niissä lapsen on oltava hyvä niin hyppiä, ryömiä, juosta, potkia palloa, kiikkua, kurkotella kuin mennä kyykkyynkin. Kannattaa myös huomioida, että eri vaatemerkkien koot voivat vaihdella sopivuudella lapselle sopivan koon suhteen. Hyvät ulkoiluvaatteet yksinkertaisesti kannustavat ja lisäävät ulkona leikkimisen mielekkyyttä, ja mahdollistavat osaltaan lapsen kehitykseen sopivan liikkumisen vapauden. Ja onhan sopivissa ja kuivissa vaatteissa mukavampi ja tyytyväisempi olla, kuin kylmissä ja liian pienissä tamineissa. Edellä mainittu pätee niin lapsiin kuin aikuisiinkin.

Sopivan kokoiset ulkovaatteet eivät rajoita lapsen liikkumista.

Sopivia välikausivaatteita ovat erilaiset kuori-, softshell- ja windfleece-vaatteet. Kuorivaatteet ovat täysin tuulen- ja vedenpitäviä (vesipilari väh. 10000), ja usein niissä on täysin teipatut saumat. Softshell- ja windfleece-vaatteet ovat sen sijaan vettähylkiviä, ja myös tuulenpitäviä kuorivaatteiden tapaan. Softshell on materiaalina windfleeceä joustavampi, joten sen voisi ajatella olevan liikkuvuuden kannalta noista kahdesta parempi vaihtoehto aktiiviselle ja touhukkaalle taaperolle. Toisaalta windfleece on monen sään pelastaja erityisesti pienille vauvalle, kun liikkuminen tapahtuu lähinnä vaunuissa tai kannettavana ollen. Molemmat ovat myös helppoja puettavia ylle esimerkiksi pikaiselle kauppareissulle ja autoiluun.

Jos itse valitsisin yhden lempi välikausivaatteen taaperolle niin valinta osuisi heittämällä kuorihaalariin. Se on monipuolinen vaate, sillä oikeassa koossa sen alle saa useita välikerroksia, joten se palvelee pientä käyttäjäänsä hyvin monenlaisessa säässä. Kun ilma lähentelee pakkasrajaa, voi laittaa merinovillaa tai fleeceä sisävaatteiden lisäksi, tai jos ulkona on plus 15 astetta ja sataa vettä, toimii sama haalari siinäkin säässä mainiosti. Kuorihaalari suojaa niin tuulelta kuin tuiskultakin, ja sitä käyttäessä ei myöskään tarvitse pukea päälle erillisiä sadevaatteita, kun vesipilariarvo on vähintään sen 10000.

Kuorihaalarin käyttö ei myöskään rajoitu vain välikauteen, sillä se on oiva ulkovaatetus myös kesällä viileämmillä ilmoilla, sateessa tai esimerkiksi veneillessä, jos sää ei suosi lämmöllä. Kesäaikaan kannattaa vain jättää alla olevaa vaatetusta kevyemmäksi.

Kuorihaalari on monipuolinen välikausivaate. Tässä Polarn O. Pyretin haalarimallissa on valmiiksi lisänä irrotettava fleecevuori.

Toisaalta omana mainintana annan liputusta myös vuorellisille sadehaalareille. Ne ovat kyllä kätevä apu, kun sää on oikein loskainen, viileä ja märkä. Silloin kyseinen haalari toimii hyvänä pelastuksena. Lapsi pysyy hyvin kuivana ja lämpimänä, ja haalarin ehdoton plussa on sen helppo puhdistaminen sisälle saapumisen myötä. Tosin materiaalina tällainen kurahaalari on hiostava verraten hengittävään kuorihaalariin. Kotihoidossa olevalle lapselle en koe kuitenkaan välttämättönä tällaista vuorellista sadehaalaria, vaikka hyvä lisä se on. Sen sijaan uskon sen kyllä olevan huippu valinta päivähoidossa oleville lapsille, ja moni päivähoito niitä varmasti suosiikin.

Vinkit taaperon vk-vaatetukseen:

  1. Hyvä suoja märältä ja tuulelta. Kevät- ja syyskausi ovat Suomessa sään suhteen hyvin vaihtelevia!
  2. Oikean kokoiset vaatteet huomioiden kasvuvara. Lapsen on helppo ja mukava liikkua.
  3. Kerrospukeutumisen mahdollisuus. Alle on hyvä mahtua välikerrosvaatetusta, kuten merinovillaa.
  4. Hyvä kulutuksen sieto. Vaatteet mahdollisesti kestävät myös lapselta toiselle.
  5. Helppo pukea, niin lapsen itse kuin vanhemman auttaa.
  6. Kuorihousut hyvä lisä vaatevalikoimassa: helppo lisätä esim. softshell- tai windfleecevaatteen ylle niin ei peppu ja polvet kastu lätäköissä mönkiessä.
  7. Älä hamstraa vaatteita turhaan kaappiin, vaan hanki vain tarpeeseen.
  8. Älä tarkastele kalenteria vk-vaatetuksen käyttöönotossa, vaan odota säiden lämpiämistä.

Millaiset välikausikengät pikkututkimusmatkailijoille?

Hyvät välikausikengät ovat vaatteidenkin tapaan sellaiset, joissa taaperon jalat pysyvät kuivina ja lämpiminä, ja ne ovat sopivan kokoiset. En sen tarkemmin ryhdy luettelemaan minkäkinlaisten kenkien terveyshyötyjä lapsille, sillä ne te löydätte helposti itse googlettelemalla, ja myös valmiita blogitekstejäkin aiheesta löytyneen. Itse koen tärkeimpänä kriteerinä kenkiä valitessa, että ne ovat silloiseen säähän sopivat, eivätkä purista.

Ykköselle meillä on jo syksyltä valmiina Vikingin varrelliset coretex-lenkkarit sekä lämpimimmille keleille “kauppakengiksi” Niken lenkkarit. Myös sopivan kokoiset ja kevyet kumisaappaat (+ Crocsin loskarit) löytyivät vastottain kipputorilta, josta yleensä lasten vaatteita hankinkin. Etenkin kumisaappaita löytyy yleensä hyvin, ja sopivien vastaan tullessa kannattaa ne jo talteen hankkia, kun pienten jalat kasvaa koko ajan. Ykköselle, kun ei ole valmiina seuraavia vaatekokoja, niin kuin pienemmän sisaruksen kohdalla tulee olemaan.

Kakkoselle löytyy niin ikään valmiina isosisarukset entiset vaunutossut, Stonz-tossut, sekä Niken free 3 lenkkarit. Niillä kokeillaan nyt alkuun pärjätä, ja katson sitten tarpeen mukaan, pitääkö jotkut kevään mittaan vielä hankkia. Yhtenä hankintana pohdin, olisiko hyvä ottaa Kakkoselle kokeiluun kuratossut. Ne voisivat olla kätevät laittaa vaunutossujen päälle sadekelillä. Tätä jään vielä pohtimaan…

Ykkösen kanssa koin jo edellä mainitut Stonz-tossut hyvinä vk-kenkinä juuri kävelemään opettelevaiselle taaperolle. Ne ovat helppo pukea ylle, niissä on joustava pohja ja ne pysyvät hyvin jalassa, niin konttaillessa kuin kävellessäkin. Nyt sitten seurailemaan, mitä nuorempi niistä tykkää.

Onneksi kesä kuitenkin saapuu nopsaan, ja sitten pääsee liikkumaan paljain jaloin ja kevyemmillä kengillä.

Stonz-tossut ovat hyvät vk-kengät pienelle taaperolle.

Tässä vielä meidän perheen valinnat lapsille:

Ykköselle kevääseen

  • Kuorihaalari
  • Kuoritakki ja -housut
  • Softshell-haalari
  • Sadehaalari fleece-vuorella
  • Windfleece-takki
  • Merinohaalari
  • Pipot ja kauluri
  • Lapaset, kuorihanskat ja kurahanskat
  • Viking coretex-välikausikengät, kumisaappaat, lenkkarit ja villasukat

Kakkoselle kevääseen

  • Kuorihaalari
  • Kuorihousut
  • Softshell-haalari
  • Windfleece-takki (Ykkösen entinen)
  • Merinohaalari (Ykkösen entinen)
  • Pipot ja kauluri (Ykkösen entiset)
  • Lapaset, kuorihanskat ja softshell-tumput (Ykkösen entiset)
  • Vaunutöppöset, Stonz-tossut, lenkkarit ja villasukat (Ykkösen entiset)

Edellä mainituista Ykkösen vaatetuksista useimmat ovat olleet käytössä jo viime kevään lopulla sekä syksyllä, joten monet vaatteista palvelevat useammat välikaudet niiden kasvuvaran myötä (riippuu tietysti kasvun kehityksestä). Lisäksi Ykkösen Polarn O. Pyretin kuoritakki on osa flexisize-vaatesarjaa, eli vaatteen koko kasvaa jopa 1,5 kokoa annetusta koosta. Takissa on sisäpuolella kainalossa reikäkuminauhaa, minkä myötä takki kasvaa lapsen myötä. Kaikkea sitä nykyään onkin keksitty!

Voisin todeta, että pukeutumistapoja on yhtä monia kuin on perheitäkin. Jokainen löytäneen lapsilleen hyväksi toteamat vaatteet viimeistään käyttökokemuksen myötä. Ei kuitenkaan kannata liikaa päätä vaivata lasten ulkovaatetus pohdinnoilla, sillä ajattelisin tärkeintä olevan, että lapsilla on ulkoillessa lämpimät ja kuivat vaatteet yllä.

Jos tulee mieleen jotain lisättävää edellä mainittuihin niin laittele viestiä, tai kerro mitkä on teidän perheen lempi välikausivaatteet?:)

Ps. Tästä aiheesta löytyy hyviä blogi-tekstejä jo ennestäänkin, lisää samasta aiheesta mm. But I’m a human not a sandwitch-blogissa.

Terkuin Anni <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *