Kodinhoito

Kuinka puhdistaa lattiakaivo (helposti) ?

Moikka! Aloitan juttusarjan liittyen kodinhoidon siivousvinkkeihin. Alkuun perehdytään pesutilojen siivoukseen, joka usein jää vähemmälle huomiolle muun kodin siivouksen rinnalla.

Usein ihmisillä on omia inhokki siivouskohteita, ja minulla se on kylpyhuone. Jotenkin sen kokee ajatuksissaan työläänpänä ja vaikeampana kuin muun kodinhoidon, vaikka se ei sitä ole. Kaikessa siivouksessa vaikeinta on monesti itse työn aloittaminen. Eli eikun hommiin!

Milloin on aika puhdistaa lattiakaivo?

Lattiakaivo tulisi puhdistaa muutaman kuukauden välein. Mikäli perheessä on useampi asukas, tai suihkun käyttö on runsasta on lattiakaivo hyvä puhdistaa tiheämmin, jopa kuukausittain. Onneksi tiheämmät puhdistusvälit helpottavat seuraavia kertoja, sillä kaivo ei ehdi samallalailla sotkeutua lyhyessä ajassa.

Mikäli pesutilat haisevat tai vettä alkaa kertyä suihkussa käynnin aikana lattialle (varpaat peittyvät) on myös korkea aika puhdistaa lattiakaivo. Lattiakaivoon kertyy herkästi erilaista roskaa, kuten hiuksia, pyykkinukkaa ja ihohilsettä, joita sinne on huuhtoutunut suihkussa käynnin jälkeen lattiaa pyyhkiessä. Säännöllinen ja huolellinen kylpyhuoneen pesu, ja tässä tapauksessa lattiakaivon puhdistus, auttavat pitämään myös viemärin bakteerit loitolla. Märkätila on mitä oivallisin elinympäristö mikrobeille. Kun huolehtii kylpyhuoneen siisteydestä, niin puhdas sisäilma auttaa pitämään osaltaan myös asukkaansa terveinä.

Tässä vaiheessa on jo korkea aika puhdistaa lattiakaivo.

Mitä välineitä avuksi?

Hyvät ja jokaiseen käyttötarpeeseen sopivat siivousvälineet luovat puitteet onnistuneeseen siivoukseen, ja kannustavat siivouksen aloittamiseen. Mikään ei ole niin turhauttavaa, kun tehdä töitä huonoilla tuotteilla. Onhan moni harrastuskin välinelaji, eli oikeilla välineillä on mukavampi toimia.

Lattiakaivon puhdistukseen tarvitset:

 • Siivoushanskat
 • Pehmeän harjan (esim. käytetty hammas- tai tiskiharja) ja mahdollisesti pesusienen
 • Lattiakaivon kannen irrottamiseen esim. kynsisakset
 • Astianpesuainetta
 • Yleispuhdistusainetta
 • Sooda ja etikkaa
 • Lattiakaivosuodattimen

Työvaiheet puhdistukseen:

 1. Irrota lattiakaivon ritilä (esim. siivoukseen käytettävällä hammasharjalla, kynsisaksilla tai ruuvimeisselin päällä).
 2. Poista kaivosta mahdolliset irtoroskat, kuten hiukset.
 3. Irrota hajulukko, ja pese se ritilän kanssa astianpesuaineella (käytä apuna pehmeää harjaa, kuten vanhaa hammas- tai tiskiharjaa).
 4. Puhdista kaivon reunus yleispuhdistusaineella pesusienen tai tiskiharjan avulla.
 5. Puhdista kaivon sisäpuoli tiskiharjalla, ja suihkuta joukkoon yleispuhdistusainetta.
 6. Kaada kaivoon n. 1dl soodaa ja n. 2dl etikkaa -> anna hautua 15-30 min., minkä jälkeen kaada kaivoon pari litraa kuumaa vettä (kaivo puhdistuu ja mahdolliset hajut neutralisoituvat).
 7. Laita hajulukko ja ritilä takaisin paikoilleen, ja lisää väliin lattiakaivosuodatin (vaihda verkko aina lattiakaivon pesun yhteydessä).
 8. Ja valmista tuli!
Muista puhdistaa huolella myös hajulukko ja ritilä. Astianpesuaine riittää ylläpitosiivouksena.

Terkuin Anni <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *