Kodinhoito

Kaksi parasta ekologista kotikonstia astianpesukoneen puhdistukseen

Moikka! Kuinka usein sinulla tulee huollettua ja puhdistettua kotisi kodinkoneita, kuten astianpesukonetta? Entä millaisia keinoja sinulla on käytössä siihen? Tämä on sellainen askare, joka herkästi jää vähemmälle huomiolle muun kodinhoidon ohella. Jotenkin sitä vaan ennemmin kiinnittää huomiota kodin yleiseen siisteyteen ja järjestykseen, sen sijaan, että miettii, miltä jonkin laitteen sisällä näyttää.

Tykkään kodinhoidosta, ja erityisesti kaikenlainen siivoaminen vaatekaappien järjestelystä kylpyhuoneen kaakelisaumojen hinkkaamiseen hammasharjalla ovat mieleeni. Siisti ja puhdas koti tuo minulle kodikkaan ja levollisen olon. Ja kliseisesti tykkään siitä, kun oma työnjälki on heti näkyvillä.

Pyrin puhdistamaan kodinkoneet kausittaisesti, eli noin parin kolmen kuukauden välein. Tällä viikolla päätin putsata astianpesukoneen. Edellisestä puhdistuksesta oli kulunut jo häpeällisen kauan, joten eräänä iltana otin viimein härkää sarvista ja ryhdyin toimeen. Itse koneen peseminen ei ole vaikeaa, eikä se vie paljoa aikaakaan. Tässäkin hommassa vaikeinta oli vain aloittaminen. Toki myös pikkulapsiperheessä sopivan siivousta vaativan aikaikkunan löytäminen on oma haasteensa.

Miksi astianpesukone on hyvä puhdistaa säännöllisesti?

Epämieluisa ja tunkkainen haju sekä käytetyn pesuohjelman jälkeen edelleen likaiset astiat ovat todennäköisesti seurausta niin ikään likaisesta astianpesukoneesta. Koneen sisäpinnoille kertyy herkästi rasvatahroja ja kalkkisaostumia, jotka on tärkeää puhdistaa pois.

Kun astianpesukoneen huoltaa ja puhdistaa säännöllisesti, se palvelee käyttäjäänsä pidempään ja paremmin. Näin ollen myös pesutulos on toivotun mukainen.

Sitruunahappo poistaa kalkkisaostumia

Hyödynnän kodinhoidossa mahdollisuuksien mukaan luonnonläheisiä ratkaisuja. Näistä monelle tunnetuimpina ruokasooda, väkiviinaetikka ja sitruunahappo ovat luottotuotteita, joita minulla on kotona aina valmiina. Ne muotoutuvat moneksi, ja toimivat tehokkaasti yllättävissäkin puhdistusta vaatisissa tilanteissa.

Ensimmäisenä mainittakoon sitruunahapon. Se on edullinen ja ekologinen aine, jota voi hyödyntää niin ruoansäilönnässä kuin kodinkoneiden puhdistuksessakin. Se poistaa tehokkaasti kalkkisaostumia, ja on hyvä keino myös esimerkiksi pohjaan palaneen kattilan puhdistuksessa.

Sitruunahapon käytön kanssa ei kuitenkaan kannata rönsyillä, sillä kaikki kodinpinnat eivät kestä sitä. Jos on epävarma siitä, sopiiko sitruunahappo jonkin pinnan puhdistukseen, on hyvä perehtyä sen käyttöön ennen kokeilua. Kannattaa myös huomioida, että nimensäkin mukaisesti sitruunahappo on hyvin hapanta (ph 2-2,2), joten sitä käsitellessä on hyvä käyttää siivoushanskoja.

Tapa 1 Puhdista astianpesukone sitruunahapon avulla:

 1. Tyhjennä astiapesukone.
 2. Puhdista kone mahdollista ruoantähteistä.
 3. Irrota koneesta siivilä ja suihkuvarret (kaikki osat, jotka lähtevät helposti / kevyesti irti on hyvä pestä).
 4. Pese irrotetut osat lämpimässä vedessä käsiastianpesuaineen ja tiskiharjan avulla.
 5. Puhdista koneen pohjasta siivilän kolo ja ympärys esim. puhtaalla tiskiliinalla.
 6. Laita irrotetut osat takaisin paikoilleen.
 7. Laita 2 rkl sitruunahappoa astianpesukoneen pesuainelokerikkoon, ja pese kone 60 asteen pesuohjelmalla. (Jos mahdollista pysäytä pesuohjelma ennen huuhteluvaihetta, niin irronnut sakka ei kiinnity uudelleen koneen pinnoille.)
 8. Tämän jälkeen pese kone uudelleen käyttämällä normaalia astianpesuainetta 60 asteen pesuohjelmalla. Pesu poistaa mahdolliset sitruunahappojämät sekä aiemmin mainitun irtosakan.
 9. Pyyhi lopuksi mikrokuituliinalla koneen sisä- ja ulkopinnat, huomioi myös tiivisteet.
 10. Ja valmista tuli!
Pese siivilä ja suihkuvarret astianpesuaineella.

Ruokasooda ja väkiviinaetikka on tehokas pari

Yleisemmin kodinhoidossa puhuttava etikka on tarkemmin sanottuna väkiviinaetikkaa. Se syntyy käymistuotteena alkoholista, ja sitä on hyödynnetty jo iät ja ajat lukuisissa erilaisissa käyttötarkoituksissa. Varmaan tunnetuimmin tätä ihmeainetta hyödynnetään elintarvikkeiden säilönnässä, mutta vähintäään yhtä hyvin se soveltuu avuksi jo aiemmin mainitusti kodinhoitoon. Väkiviinaetikka on hyvä apu muun muassa lasipintojen kirkastukseen, rasvan sekä kalkkisaostumien puhdistukseen sekä huuhteluaineen korvikkeena toimimiseen.

Niin ikään monesta kotitaloudesta löytyvä ruokasooda on teollisesti johdatettu tuote, jota käytetään tunnetuimmin leivonnassa kohotusaineena. Ruokasooda sopii kuitenkin hyvin myös kodin yhdeksi puhdistuaineeksi. Tämä luonnon super-aine sitoo itseensä hajuja, joten se on hyvä apu pitämään jääkaapista epämieluisat hajut poissa, ja siitä voi yhdessä veden kanssa tehdä tahnan, mikä soveltuu muun muassa uunin sekä kenkien puhdistukseen.

Sitruunahapon tavoin vaihtoehtoisesti voi myös kokeilla puhdistaa astianpesukoneen ekologisesti väkiviinaetikan ja ruokasoodan avulla. Hapan etikka poistaa koneeseen kertyneitä kalkkisaostumia ja neutralisoi epämieluisia hajuja. Etikan kanssa sooda poistaa koneesta viimeisetkin liat.

Tapa 2 – Puhdista astianpesukone soodan ja etikan avulla:

 1. Tyhjennä astiapesukone.
 2. Puhdista koneen sisäpinnoilta mahdolliset ruoantähteet ja irtoliat.
 3. Irrota astianpesukoneesta pohjasiivilä ja suihkuvarret (kaikki osat, jotka lähtevät helposti/ kevyesti irti on hyvä pestä)
 4. Pese irrotetut osat lämpimässä vedessä astianpesuaineen ja tiskiharjan avulla.
 5. Puhdista koneen pohjasta siivilän kolo ja ympärys esim. puhtaalla tiskiliinalla.
 6. Laita irrotetut osat takaisin paikoilleen.
 7. Laita 2 dl väkiviinaetikkaa koneen kestävään kulhoon astianpesukoneen alatasolle, ja laita 1 dl ruokasoodaa koneen kestävään kulhoon astianpesukoneen ylätasolle.
 8. Pese kone 60 asteen pesuohjelmalla. Älä aukaise luukkua heti pesuohjelman päätyttyä, vaan odota hetki, ja anna höyryn vielä puhdistaa konetta. (Jos mahdollista pysäytä pesuohjelma ennen huuhteluvaihetta, niin irronnut sakka ei kiinnity uudelleen koneen pinnoille.)
 9. Tämän jälkeen pese kone uudelleen käyttämällä normaalia astianpesuainetta 60 asteen pesuohjelmalla. Pesu poistaa aiemmin mainitun irtosakan.
 10. Pyyhi lopuksi mikrokuituliinalla koneen sisä- ja ulkopinnat, huomio myös tiivisteet. 
 11. Ja valmista tuli!
Astianpesukone pesee astiat paremmin, kun myös kone puhdistetaan säännöllisesti.

Tässä vielä muutamat muistutukset avuksi:

 • Jauhemaista sitruunahappoa saa ostettua ainakin apteekeista, sekä yleisimmistä päivittäistaravakaupoista.
 • Tarkista ennen astianpesukoneen puhdistusta koneen omasta ohjekirjasta, onko siinä mainintaa sitruunahapon käytöstä koneen puhdistamisessa. Sitruunahappo sopii yleisesti astianpesukoneiden puhdistukseen, mutta ei välttämättä aina.
 • Puhdista jokaisen pesuohjelman jälkeen astianpesukoneen sisäpinnoilta mahdolliset ruoantähteet sekä rasva- ja kalkkitahrat.
 • Jätä astianpesukoneen luukku auki pesuohjelmien jälkeen.
 • Puhdista astianpesukone säännöllisesti, niin se pesee astiat paremmin.

Onko muilla kokemuksia edellä mainituista puhdistustavoista, ja mitkä ovat sinun lempi ekologiset kodinhoitotuotteet?:)

Terkuin Anni <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *