Koti

Pohdinnassa lastenvaatteet – ostanko käytettyinä vai uusina?

Moikka! Meillä asuu pieniä ihmisiä. Toinen heistä ottaa ensimmäisiä askeliaan, ja toinen juoksee sen, minkä vikkelistä jaloistaan ennättää. Varmaa kuitenkin on se, että molempien vaatteet joutuvat pitkin päivää koetukselle, sillä päiviin mahtuu niin hiekkalaatikolla ja ojan pohjalla römyämistä kuin innokasta ja vähän vielä opettelevaa (yhtä kuin ihanan sottaista) ruokailua.

Vaatteiden suuresta ja vaihtelevasta kulutuksesta huolimatta, olen huomannut, että yllättävän vähäisellä määrällä käyttövaatteita pärjää. (Tästä kirjoittelin myös edellisessä kirjoituksessani, käy katsomassa sekin, mikäli jäänyt välistä.) Vaatteet kannattaakin aina valita ja hankkia tarpeeseen, eli ei huvin tai mahdollisten vallitsevien trendien mukaan. Koen myös, että vaatteissa tavaroiden tapaan laatu korvaa pitkälti määrää.

Kannattaako lastenvaatteiden hankintaa käytettynä sitten suosia?

Ehdottomasti kannattaa. Suosin itse lastenvaatteiden hankintaa mahdollisuuksien mukaan second handinä. Tosin jotkin vaatteet hankin usein Ykköselle uutena, kuten kuorivaatteet, jolloin tiedän niiden tulevan ahkeraan käyttöön myös pienemmällä sisaruksella. Sisävaatteissa sen sijaan en koe arvoa sille, onko vaate uutena hankittu, mikäli vastaavanlainen löytyy käytettynä, ja kunto on vielä siisti.

Valtaosa meidän lasten käyttämistä vaatteista onkin saatu käytettyinä sukulaisilta ja ystäväperheiltä tai ollaan ne itse ostettu kirpputoreilta. Olen kyllä valtavan kiitollinen kaikista saamistamme vaatteista, sillä lastenvaatteet voivat olla iso menoerä lapsiperhearjessa. Ja nykyajan vaatteiden massatuotanto puistattaa mieltäni, joten jos voin pieneltä osaltani vaikuttaa siihen, niin hyvä niin. En kuitenkaan ole mikään pulmunen uusien vaatteiden hankinnan suhteen, mutta pyrin mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään ensisijaisesti kierrätysratkaisuja.

Meillä lapset saavat myös jonkin verran vaatteita lahjoina merkkipäivinään. Minusta onkin järkevää aina tiedustella lapsiperheiltä mahdollisia lahjoja pohtiessa, onko juhlasankari vailla jotain vaatetta tai asustetta, jolloin lahja tulisi oikeasti tarpeeseen. Lapsi kasvaa koko ajan, ja hyvät rukkaset lämmittävät varmasti niin pientä ulkoilijaa pakkasilla kuin vanhempienkin mieltä. Lahjojakaan ei pitäisi hankkia ja antaa vain tavan vuoksia.

Lasten pyjamat usein vain paranevat käyttömukavuudeltaan iän myötä, joten suosin etenkin niiden hankintaa käytettyinä. Nämä kuvan pyjamat ovat lämmittäneet jo useampaa pikku-nukkujaa.

Kirpputorien kiertelyä

Koen kierrättämisen sen kaikissa muodoissaan tärkeänä ja mielekkäänä asiana. Kierrättämisen mieluisimpia puuhia kylläkin on juuri kirpputoreilla käyminen, ja niissä tuleekin pyörähdettyä ainakin parisen kertaa kuussa. Vuokraan myyntiä varten myös itse kirpputoripöytää aina aika ajoin, toisinaan yksin ja välillä kaverin kanssa kimppapöytänä. Ylimääräisistä vaatteista ja tavaroista luopuminen saa aikaan aina niin hyvän fiiliksen!

Itse pääosin kiertelen kirpputoreilla ihan vain fiilistely mielellä, sillä pidän kirpputorien miljööstä. Harvoin etsimällä etsin sieltä mitään tiettyä tuotetta. Ja tuntuu, että juuri niinä kertoina kuin olisikin jotain tiettyä lastenvaatetta tai tavaraa vailla, ei sitä millään tule vastaan. Mikähän siinäkin on? Ja sitten, kun ei ole vailla mitään, tai on juuri hankkinut toisaalta tarvitsemansa, tulee näitä aiemmin etsimiä tuotteita vastaan useitakin. 

Vauvojan ja taaperoiden vaatteet ehtivät olla koiltaan vain suhteellisen lyhyen aikaa sopivia, joten käytettyjen vaatteiden suosiminen on järkevää, sillä  A) usein vaatteet säilyvät hyvinä vielä seuraavalle / seuraaville lapsille, B) ei ole rahallisesti järkevää maksaa maltaita vaatteista, joiden käyttö jää lyhyeksi ja C) luonto kiittää. Pelkkää voittoa siis. 

Nämä ihanat Polarn O. Pyretin kesävaatteet löytyivät kuudella eurolla kipputorilta.

Huolimatta pikkulasten nopeasta kasvusta useat meillä käytössä olevat lastenvaatteet ovat pitkäikäisiä laadun ja sopivan koon suhteen. Tästä hyvänä esimerkkinä on Ykkösen lahjaksi saama Marimekon raitapaita, joka on ollut käytössä lähes puolisentoista vuotta. Alkuun liian pitkät hihat sai helposti käärittyä lyhyemmiksi, ja nyt tuo paita alkaa olla viimein ns. sopivan kokoinen. Pesukertoja kyseiselle paidalle on kertynyt varmasti useita kymmeniä, mutta kunto on silti mainio. Ja sama paita istuu edelleen hyvin käyttäjänsä ylle.

Myös useat meidän lasten käyttämistä housumalleista ovat niin ikään pitkäikäisiä. Monissa meiltä löytyvistä housuista on säädettävä kuminauhavyötärö, pitkät lahkeet tai käännettävät resorit, minkä myötä nekin menevät sujuvasti parin vaatekoon ajan ennen seuraaviin kokoihin siirtymistä. Tällaisia housuja kannattaa kyllä suosia.

Tällaisia ajatuksia tällä erään. Nyt ryhdyn katsomaan Euroviisuja, mikäli silmät vielä antavat myöten. Ihanaa viikonloppua sinne!

Terkuin Anni <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *